Flux impuls

Hus i hus – behagelig klima med mindre utslipp

12/03/2013
av Kari Bu og Jarle Fagerheim

Vil du dyrke eksotiske frukter rundt husveggen, og samtidig halvere strømforbruket? Løsningen er et bolighus inni et drivhus.

Familien Solvarm bor i skogkanten i Sikhall like utenfor Vänersborg i Sverige. Opprinnelig ville de bygge et tømmerhus. Far hadde satt opp grunnmuren og tatt ut tømmer. Møysommelig laftet han stokk for stokk på kveldstid etter jobb. Så fikk familien tvillinger. Fritiden forsvant, og far strevde med å holde regnet unna materialene. Han lette etter noe som kunne dekke til det halvbygde huset. Han lånte husbøker på biblioteket.

En av dem var skrevet av arkitekten Bengt Warne. I 1976 hadde han bygd et drivhus utenpå sitt eget hus, som et forskningsprosjekt. Warne kalte det naturhus, og far ble fascinert. Huset ble en solfanger som halverte energibehovet til oppvarming. Ble det for varmt, kunne takluker åpnes og slippe varmluft ut, mens kjøligere luft utenfra ble sluppet inn gjennom et rør i den kalde jorda. Boligen var skjermet mot vær og vind, og hadde lite behov for vedlikehold.

naturhus

Far kontaktet den aldrende arkitekten, og fikk reist et drivhus over tømmerhuset sitt. Et år senere, i 2008, kom Dagbladet på besøk. De fant et hus fullt av energismarte løsninger. Et eget kretsløp gjør at regnvann og avløp sirkuleres inn i matjorda rundt veggene. Utenfor stuedøra er det middelhavsklima, takket være drivhuset på 300 kvadratmeter, som er ni meter høyt. Familien har bygd et basseng på den store takterrassen, som både kan samle regnvann og brukes til bading. Femti vinranker klatrer opp mot glasstaket, med en årlig avling på halvannet tonn. Bedene inntil glassveggene er klargjort for tomat, agurk, paprika, squash, kiwi, fiken, aprikos, fersken og nektariner. Disse vannes av innlagte rør med naturlig renset avløpsvann fra huset. I et mindre separat drivhus på taket kan tomater høstes også om vinteren.

Familiens hagetemperatur er som i Toscana. På takterrassen er det mer som i Hellas når sommersola står på. Om vinteren kan taket holde 25 varmegrader når det er minus 10 utenfor. Går temperaturen over 20 grader på bakkeplan, åpnes store luker automatisk i toppen av drivhuset. Den varme lufta stiger opp og tar fukten med seg samtidig. Inne bruker familien kun biologisk nedbrytbare såper og sjampoer. Bruker de noe skadelig, får de det nemlig servert i sin egen mat!

Det finnes flere eksempler på bolighus som er bygget inni drivhus, med ulike smarte løsninger. I nordlandskommunen Gildeskål fikk en familie tillatelse til å reise en 15 meter høy kuppel over sitt nye hus. Mor blogger om prosjektet og har tatt dette bildet.

kuppel

Fordelene med hus-i-hus er åpenbare. Bolighuset kan bygges enkelt og rimelig, fordi det krever mindre isolasjon og vedlikehold. Men oppvarmingen avhenger av sollys, og et tradisjonelt drivhus isolerer lite i seg selv. Hva med å bruke et drivhus av typen SolaRoof?

Ideer som kan forandre verden
Synes du dette var en god idé? Artikkelforfatterne har utgitt en e-bok med mange flere praktiske ideer for samfunn og miljø.
Les mer om boken her.

Del med andre

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>