Flux impuls

Lure løsninger fra ti økosamfunn

05/05/2011
av Kari Bu

Hva er din drivkraft? Penger og det å kunne innfri sosiale forventninger? Eller samarbeid og nye, bærekraftige ideer?

Storsamfunnet synes preget av det første. Men over alt fins det miljøer som tenker annerledes. Stiftelsen Flux kaller det «å åpne for det enkelte menneskes livs- og skaperevne». Da blir samarbeid noe annet enn gjensidig belønning og straff for å følge eller bryte gamle normer. Det blir noe som vokser og fornyer seg ut fra menneskers egentlige behov.

Et slikt fellesskap er grunnlaget for verdens økolandsbyer. Det blir tydelig i filmen A New We. Dokumentaren tar oss med til ti økosamfunn i åtte land. Det største er Damanhur i Italia, med over tusen fastboende. Flux-forfatter Ervin Laszlo bor i Italia, og kjenner godt til stedet. Han sier:

— For meg er Damanhur et laboratorium for fremtiden. Vi må forandre oss for å skape en bærekraftig og fredelig fremtid. I Damanhur er det folk som ikke bare tenker, men som setter ideer ut i praksis.

Ervin Laszlo er ikke med i filmen, men vi fant denne videoen på Damanhurs egen YouTube-kanal.

Damanhur har en egen skole, og i filmen møter vi læreren Anaconda Papaya. Han legger vekt på læring gjennom erfaring. Kanskje det hjelper beboerne til å handle, og ikke bare nøye seg med fine teorier?

Matavevero y Poibueno i Spania har bare 70 fastboende. Likevel er det en kommune med egen borgermester. Tamera i Portugal fungerer som et senter for fredsforskning. Landsbyen arrangerer fredscamp for palestinere og israelere. I Valle de Sensaciones i Spania får vi se et hus oppe i et tre, som også fungerer som musikkinstrument.

— Folk spør ofte hva slags samfunn vi har, sier en deltaker i filmen. — Men vi har ingen dogmer. Vi er ulike. Det er spennende å akseptere folk slik de er.

Sieben Linden i Tyskland har 120 fastboende. Snekker Bettina Keller viser fram et halmhus i tre etasjer, med flere leiligheter. Hun lærer bort byggeteknikken til gjester i landsbyen. En studie fra Universität Kassel sammenligner beboerne her med gjennomsnittstyskerens økologiske fotavtrykk. Husene setter bare en tidel så stort avtrykk som gjennomsnittshuset. Oppvarming, vann, mat og elektrisitet kommer også svært godt ut. Verre er det med reisevirksomheten. Økobeboere er notoriske nettverksbyggere. Selv om de kjører mye tog og deler på biler, utgjør transport 70 prosent av gjennomsnittstyskerens utslipp.

Økolandsbyene har også mye besøk. Noen har langt flere gjester enn fastboende til enhver tid. La Borie Noble i Frankrike har sysselsatt en sivilarbeider som brødbaker. Mat er en viktig del av økolivet, og landsbyene i filmen har inntil 95 prosent selvforsyning.

En utenforstående kan lære mye om organisering av filmen. Økolandsbyer har en mengde arbeidsoppgaver som skal fordeles, og avgjørelser som skal tas. Schloss Tonndorf i Tyskland har egne arbeidsgrupper for bygging, finanser og hagearbeid. I Sieben Linden har de funnet ut at ikke alle trenger å delta i alle avgjørelser. Det er mer praktisk med et råd. De ti landsbyene har kreative løsninger på mange sosiale, miljømessige og økonomiske utfordringer som møter oss alle.

Her kan du kjøpe og laste ned en digital versjon av den to timer lange filmen. Ellers fins den som DVD her og der. Se også våre tidligere artikler om økolandsbyer:

#Lengselen etter et mer menneskelig samfunn
#Hverdagsrevolusjonen

Ideer som kan forandre verden
Synes du dette var gode ideer? To Flux-skribenter har utgitt en e-bok med masse praktiske ideer for samfunn og miljø. Les mer om boken her.

Del med andre

2 Trackbacks / Pingbacks

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>